Date: 11 November 2016
Time: 00:00 - 00:00
Location: Hoofdgebouw VU, zaal 14A-20

Stevin Seminar: Kraamkamer van de kunstenaar: Cornelis Anthonisz (c. 1505-1558) tussen kunst en wetenschap

Programma
16.00-16.30u: presentatie Daantje Meuwissen
16.30-16.40: commentaar Fokko Jan Dijksterhuis
16.40-17.15: plenaire discussie

Aansluitend borrel in The Basket

Abstract

De bijdrage van vroegmoderne kunstenaars aan de wetenschappelijke ontdekkingen van deze tijd is een fascinerend onderwerp. De afgelopen jaren is men tot de conclusie gekomen dat kunstenaars niet louter illustratoren waren in dienst van nieuwe ontdekkingen. Kunstenaars, en prentmakers in het bijzonder, droegen juist actief bij aan het verwerven en verspreiden van kennis op het gebied van deze ‘nieuwe wetenschappen’ zoals cartografie, anatomie, botanie en optica.

In deze lezing staat de Amsterdamse kunstenaar Cornelis Anthonisz (c. 1505-1558) centraal, die vooral bekend is vanwege zijn kaart van Amsterdam in vogelvluchtperspectief (1538). Kunsthistorica Daantje Meuwissen ontdekte in 2014 het persoonlijke schetsboekje van deze kunstenaar, dat zich in het Kupferstichkabinett in Berlijn bevindt. Dit minuscule boekje (14 x 10 cm) bevat vele schetsen van portretten, figuren, stadsgezichten, dierenstudies en ornamenten, maar ook perspectiefoefeningen en verkenningen in de meetkunde, optica en mogelijk de cartografie. Meuwissen onderzoekt aan de hand van deze bron hoe Anthonisz zijn artistieke vaardigheden gebruikte om nieuwe kennis te verwerven. Het schetsboek van Cornelis Anthonisz levert een unieke kijk in de ‘kraamkamer’ van kennis van een kunstenaar.

Dr. Daantje Meuwissen is docent kunstgeschiedenis vroegmoderne tijd aan de Vrije Universiteit Amsterdam

Prof. dr. Fokko Jan Dijksterhuis is bijzonder hoogleraar Kennisgeschiedenis vanwege de C. Louise Thijssen-Schoute Stichting aan de Vrije Universiteit Amsterdam